Over ons

De Kleine Kruishoeve is opgericht in 2017.

We zijn begonnen als kleine familie manege. Door mijn werk als apotheker kom ik dagelijks in contact met mensen met psychische problemen. Vaak krijg ik kinderen  en volwassenen over de vloer die zware medicatie innemen en die nergens terecht kunnen voor psychologische ondersteuning wegens de lange wachtlijsten. Dikwijls is er voor de ouders, de partners en andere familieleden ook geen aangepaste hulp voorhanden. Dat raakt me echt.

Ik merk vaak dat er in onze huidige maatschappij nog steeds een taboe rust op 'mensen die anders zijn'. Neuro-atypische personen krijgen wel medelijden van hun medemens, maar kunnen op weinig concrete hulp rekenen in hun dagelijkse leven. Ze voelen zich vaak uitgesloten omdat ze te maken krijgen met heel veel vooroordelen en dogma's. Een job vinden is vaak onbegonnen werk zodra er A.S.S. of ADHD op je CV staat.

Ik hoor vaak:

 • "Een Autist (het woord alleen al bezorgt me koude rillingen) heeft heel veel structuur nodig en heeft geen inlevingsvermogen. Hij is asociaal".
 • "Een ADHD-er (idem) kan alleen iets leren als hij Rilatine inneemt. Hij/zij kan zich niet concentreren en is heel vermoeiend".
 • "Iemand met een depressie moet gewoon beter zijn best doen en niet zo profiteren".
 • "Mensen met een burn-out zijn luieriken die geld willen krijgen zonder te werken".
 • ....

Wetenschap

Uit relevante wetenschappelijk studies is gebleken dat persoonlijk welbevinden in grote mate bevorderd wordt door:

 • Respect en waardering voor de persoon zoals hij is. Je anders voordoen dan je bent vraagt zeer veel energie.
 • Aanvaarding en erkenning van je eigen talenten maar ook van je werkpunten. Zelfkennis is hierbij essentieel.
 • Actief bezig zijn in de natuur.
 • Je nuttig voelen. Iets voor een ander kunnen betekenen.
 • Bewust bezig zijn met een activiteit zodat je geen tijd hebt om te tobben over iets anders. Mindfullness dus.

Paarden

Ik bedacht me dat ik op de hoeve alles voorhanden had om mijn cliënten net dat aan te bieden:

 • Hippotherapie is een heel eerlijke therapievorm. Paarden liegen niet en trekken zich niets aan van hoe je er uit ziet of met welke auto je rijdt. Ze winden er geen doekjes om en laten je precies weten wat ze leuk vinden aan jou en wat ze maar niets vinden.
 • Dieren zijn oprecht dankbaar wanneer je hen goed behandeld en laten je dat ook duidelijk merken. Door het werken met de paarden in de buitenlucht, word je rustig en word je gedwongen om je te focussen op jezelf en op het paard. Als er 500 kg paard op je teen komt staan doet dat geen deugd... ( we zijn verzekerd trouwens...).
 • Alleen met geduld, volharding en rust kan je bij paarden iets bereiken. Gelukkig zijn paarden heel grootmoedig. Ze vergeven je keer op keer je missers en beginnen iedere keer met een schone lei.

We kunnen dus als mensen best nog iets van therapiepaarden leren.

Opleiding

Naast mijn opleiding in de farmaceutische wetenschappen aan de KUL volgde ik een opleiding als docent bij Syntra PXL. Ik heb me bijgeschoold als kind- en gezinscoach bij Syntra Limburg en volgde de volledige opleiding tot Hippotherapeut.Ik volg continu medische en psychologische bijscholingen met betrekking tot autisme, ADHD, ADD, hoogbegaafdheid en HSP.

Werkwijze

Ik wil mijn cliënten op een eerlijke en efficiënte manier helpen. Mijn aanpak is vrij direct en zonder veel franjes met zeer veel respect en begrip  voor de cliënt en de paarden. Uiteraard heb ik een strikt beroepsgeheim. In samenspraak met de klant gaan we op zoek naar de meest rendabele aanpak op basis van de hulpvraag. Geen mooie, dure verpakking met veel toeters en bellen, maar gewoon een eerlijke, rustige aanpak.

 

Centrum voor Hippotherapie, kindercoaching , paardrijlessen, ponykampen, ponywandelingen, zorgboerderij, paarden en pony's, specialisatie autisme / ASS, ADHD, ADD, HSP en hoogbegaafdheid. Herk-de-Stad, Limburg, Belgiƫ

Zweverig?

Hippotherapie is zeker niet makkelijk voor de cliënt. Het is best hard werken. Er is niets zweverigs of spiritueels aan. Deze therapievorm kan zeer confronterend zijn, maar is altijd puur en eerlijk. Paarden liegen niet.