3 maart 2019

ADHD en hoog sensitieve kinderen: een ideale match?


Kinderen helpen elkaar.

Afgelopen weekend gebeurde er iets bijzonders op de Kleine Kruishoeve.
 


Iets heel eenvoudigs en toch zo geweldig.

Twee kinderen komen samen een sessie volgen met de paarden. Ze kennen elkaar niet. Hebben elkaar nog nooit gezien.
De ene is een jongen van 8 met ASS. Hij communiceert nogal extreem en is vaak druk. De andere is een meisje van 11 met HSP dat heel erg verlegen en teruggetrokken is.
 
Ik heb met beiden al enkele prive sessies gedaan en iets in me zegt dat die twee het wel eens prima met elkaar gaan kunnen vinden. Hun karakters en levensstijlen zijn totaal verschillend. Net dat verschil geeft mij het idee dat het voor hen allebei een verrijking zou kunnen zijn om met elkaar kennis te maken.
 


Vanaf minuut 1 was die ‘klik’ er.

De jonge dame maakt kennis met de jonge heer en krijgt spontaan een hele dikke knuffel. Ze schrikt toch wel wat van dat vrij directe contact. Haar HSP talent stelt haar dadelijk gerust: dit is echt! Het is geen ‘geslijm’, geen ‘ doen alsof’.
Ze ontspant en knuffelt terug.
De grote kracht van mensen met ASS is hun eerlijkheid. Hun oprechtheid. Ze laten je meteen merken of ze je mogen of niet.
Dat gedrag is een verademing voor een HSP-er die moeite heeft met ‘ het laklaagje ‘ dat zo kenmerkend is voor de huidige maatschappij.
Hooggevoelige personen hebben een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel. Ze houden van puurheid en oprechtheid omdat het hen minder moeite en energie kost om alle binnenkomende prikkels te analyseren op echtheid. Geen beperking. Wel een uniek talent.

Het lijkt contradictorisch: een hoogsensitieve persoon wordt vrolijk en zelfzekerder bij een drukke jongen met autisme. Toch is het dat niet. Mensen met HSP hebben vaak een erg grote behoefte aan geven en ‘zorgen voor’. Omdat daar vaak misbruik van wordt gemaakt, worden ze erg teruggetrokken, boos en onzeker.
Een open en eerlijke communicatie en zorgvraag van een medemens in nood is ideaal voor hen.
Het laat hen openbloeien en maakt dat ze zich weer nuttig en gewaardeerd voelen. Hetgeen de basis is voor het opbouwen van zelfvertrouwen.

Onze paarden zorgen voor de juiste balans in de interacties tussen de kinderen en breken mogelijke spanningen en aarzelingen. Ze bezorgen de kinderen vertrouwen en steun en geven aan dat het prima is om te zijn zoals ze zijn.

Ik zag verleden zaterdag twee zielsgelukkige kinderen weer naar huis gaan. Overtuigd van het feit dat ze, datgene wat hen anders maakt, waar ze vaak mee worstelen en waar ze op aangekeken worden, dit keer gebruikt hadden om een ander te helpen. Een fantastisch gevoel!

Missie geslaagd wat mij betreft. De ouders dachten er ook zo over. 

 Wil je ook eens komen uitproberen wat wij voor jouw kind kunnen doen?

Op de kleine kruishoeve werken we niet in muffe kantoren. We leuteren geen uren  met elkaar over onze problemen en we doen geen eindeloze tests.
We werken actief in de natuur met de dieren of maken wandelingen in de boomgaarden. Door het contact met de pony’s wordt het voor de kinderen makkelijker om over de moeilijke dingen die hun bezig houden te communiceren en om zich open te stellen voor oplossingen.

Contacteer ons vrijblijvend voor een kennismaking.
fe.vanespen@gmail.com
0474/51.55.22
 

 
 
 
 

Copyright © 2019 Kleine Kruishoeve, All rights reserved. 
You are receiving this email because you opted in via our website.

Our mailing address is: 
fe.vanespen@gmail.com
Add us to your address book 

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x